Bagaimana bank buat duit dengan hanya menguruskan transaksi duit orang sahaja


Di London ada satu gereja yang ditubuhkan dalam tahun 1185 bernama Temple Church. Ia kemudian menjadi pusat kepada Knights Templar di London.

Ia boleh dianggap sebagai bank pertama di London.

Anda tentu tertanya bagaimana sebuah gereja boleh jadi bank pulak?

Kisahnya begini.

Temple Church jadi bank

Pada tahun 1099, tentera kristian Eropah telah berjaya menawan Jerusalem dari tangan tentera Islam. Bila Jerusalem berada di bawah kristian, penganut agama Kristian beramai-ramai mula pergi ke situ untuk menunaikan perjalanan ke tempat yang mereka anggap suci itu. Jerusalem menjadi pusat menunaikan haji orang kristian.

Dalam melakukan perjalanan yang jauh begitu, secara beramai-ramai pulak, perlu ada persediaan kenderaan, makanan, minuman, tempat tinggal dan sebagainya, sepanjang perjalanan itu. Kena bawa duit banyak dalam perjalanan.

Kalau anda bawa duit banyak masa tu, anda mendedahkan diri kepada para perompak. Jadi perlu ada solusi yang lebih selamat.

Solusi itulah yang disediakan oleh Temple Church.

Para pengembara hanya perlu simpan duit tunai mereka di Temple Church. Kemudian mereka akan diberikan surat jaminan bank. Perjalanan boleh diteruskan tanpa perlu bawa duit.

Bila sampai di Jerusalem nanti, pengembara boleh tunaikan duit mereka di sana.

Yang menarik, aktiviti perkhidmatan kewangan itu dilakukan oleh pihak gereja dan bukanlah pihak kerajaan. Boleh dianggap sebagai Bank Swasta bagi zaman sekarang. Bank swasta yang dimiliki oleh Pope yang ada kabel besar dengan semua raja dan kerajaan lain di seluruh eropah.

Aktiviti kemudahan kewangan yang pihak Temple Church tawarkan pergi lebih jauh sehingga ke tahap menjadi broker jual dan beli hartanah.

Khidmat kewangan Dinasti Tang

Cara sama telah dilakukan oleh Dinasti Tang beberapa abad lebih awal dari itu. Ia di panggil 'Feiqian' -Para peniaga boleh simpan duit mereka di mana-mana bandar lain tukarkan kepada dokumen dan boleh ambil balik duit tu di pusat bandar lain.

Di China, perkhidmatan itu dilakukan oleh kerajaan.

Cara yang sama sebenarnya sudah diamalkan oleh para pedagang Islam sejak abad ke 9 lama dahulu. Orang Islam membentuk sistem perniagaan dan kewangan yang teratur dan maju untuk orang awam gunakan dengan selamat. Saya pasti anda dah tahu tentang cerita tersebut jadi tak perlulah saya ceritakan semula di sini.

Khidmat kewangan di Lyon

Pada abad ke 16 jika anda pergi ke Lyon, di Perancis ada sebuah ekspo perniagaan antarabangsa yang mengumpulkan semua pedagang dan peniaga dari seluruh Eropah. Mereka bawa barangan masing-masing untuk berniaga.

Ada yang datang untuk membeli barang dan ada juga yang hadir untuk menjual barang.

Tapi ada pedagang dari Itali yang hadir di situ tidak bawa apa-apa barang. Mereka juga tak beli barang dari mana-mana pedagang yang ada. Sebaliknya, mereka ada dalam ekspo perdagangan itu dengan sebuah meja, kertas dan pen.

Anda boleh lihat pedagang akan datang dan pergi, berurusan dengan orang Itali sama sibuk dengan aktiviti jual dan beli barang. Dan aktiviti itu membuatkan mereka jadi kaya raya. Orang yang tak faham, tentu timbul curiga terhadap aktiviti mereka.

Bagi para peniaga dan pedagang elite di eropah, mereka faham dan sudah biasa dengan aktiviti orang Italy itu. Ia adalah sah bagi mereka malah sangat membantu. Pedagang Italy itu kerjanya jual dan beli hutang.

Jika anda nak beli sesuatu di sana, hanya perlu ke meja orang Italy itu dan dapatkan pinjaman yang dipanggil Kredit Note. Ia dikeluarkan dalam nilai unik mereka tersendiri yang diiktiraf oleh semua agensi pinjaman sesama mereka di peringkat antarabangsa.

Anda tak perlu bawa duit orang Melayu untuk beli yang dijual oleh orang Lyon di Perancis dalam mata wang franc. Kredit note itu boleh diguna pakai dan ditukar kan di negara anda sendiri dalam mata wang tempat tersebut.

Antara kelebihannya adalah orang Lyon dapat percaya kepada pembelian dan pembayaran yang anda buat sekalipun tiada rekod reputasi dan anda orang Melayu yang siapapun tak kenal di pesta perdagangan Lyon sana. Itu satu nilai besar. Tak hairanlah orang Itai tu semua jadi kaya.

Setiap beberapa bulan sekali, agen dari semua peminjam itu akan bertemu sesama mereka dan mula semak dan contra balik semua pertukaran yang ada pada mereka. Kemudian bayar mana yang lebih atau kurang dan selesai urusan buat duit mereka itu tanpa perlu ada duit satu sen pun.

Khidmat Ceti dan Along

Kalau anda tanya tok nenek atau orang tua anda jika masih hidup, tentu di ingat tentang wujudnya ceti ketika zaman P Ramlee dulu. Mereka wujud dan jadi kaya dengan menawarkan perkhidmatan kewangan yang lebih kurang sama juga lah. Beli dan jual hutang.

Zaman sekarang, bila bank di negara kita sudah terlalu dikawal dan hanya beberapa buah bank saja yang dibenarkan beroperasi di Malaysia, maka sistem kewangan di bawah undang-undang negara sudah jadi sistem oligopoli dengan semua bank perlu tunduk pada bank negara.

Bila jadi begitu, pengguna yang rugi sebab pihak bank tak payah berlawan sangat untuk berikan khidmat terbaik mereka kepada orang ramai. 

Para peniaga nak buat pinjaman jadi susah dan terlalu banyak benda kena buat.

Akhirnya Along muncul untuk berikan pertolongan mereka kepada para peniaga yang terdesak. Along buat kerja pantas untuk proses pinjaman. Bagi IC saja dah cukup dan anda dapat duit. Tak ada mana-mana bank yang mampu lawan cara along bagi pinjam. Maka kegiatan along bercambah sebab mendapat sambutan meriah dari ramai peniaga yang bermasalah.

Along dan Ceti buat duit tanpa perlu buat apa-apa perniagaan barang pun. Hanya beli dan jual hutang.

Kewangan digital

Zaman sekarang dengan kecanggihan teknologi yang ada, anda boleh ke sani sini, berbelanja, makan dan minum hanya dengan bawa telefon pintar anda saja.

Kalau dulu kemudahan pembayaran hanya ada pada peniaga yang besar saja, sekarang peniaga nasi lemak tepi jalan pun dah boleh guna kemudahan pembayaran itu. Yang paling hebat paling ramai di pakai ada pembayaran melalui QR Code.

Ia memberikan kebaikan kepada ramai peniaga.

Tapi malangnya, peniaga akan mula di kenakan charge untuk perkhidmatan itu. Chargenya pulak lebih tinggi dari charge yang kad kredit kenakan. 

Sistem QR Code itu di miliki oleh ketuanya bank negara dan semua rangkaian bank-bank lain yang memang semua orang tahu saban tahun catatkan keuntungan berbillion-billion. Dan mereka masih tidak puas dengan apa yang sudah dikecapi. Mereka mahu lebih lagi.

Sistem beli dan jual hutang seperti mana yang orang Italy di atas buat dulu itu sudah diadakan semula secara digital sekarang oleh pihak bank yang menguasai sistem kewangan sekarang dan ia turut sama disekongkol oleh pihak bank negara yang sepatutnya berkecuali dan lebih kepada menjaga kepentingan rakyat dan peniaga kecil.

1 Comments

  1. Artikel yang sangat berinformasi...baru saya tahu sejarah sistem perbankan

    ReplyDelete
Previous Post Next Post